Zwemonderdeel

De start is in het zwembad ‘De Spetter’. Dit is een 25 meter buitenbad. Tijdens het zwemmen staan de fietsen geparkeerd in de wisselzone bij het zwembad.

Deelnemers melden 15 minuten voor de start op het zwembad De Spetter. Zij ontvangen een banentelbriefje waarop tellers de gezwommen banen bijhouden. De speaker geeft aan wanneer deelnemers naar de start kunnen.

Onze teller geeft een teken wanneer je het bad kunt verlaten. Maak hiervoor goede afspraken en houdt oogcontact met de teller. Na het zwemmen loopt de zwemmer over de tijdregistratie-mat naar de wisselzone vanwaar het fietsonderdeel start.

Voor de trio’s staat de fietser in het aangegeven wisselvak. De zwemmer-fietser wisselen het enkelbandje, waarna de fietser naar de fiets loopt en start.

 • de Jeugd (sprint triatlon) zwemt 10 banen
 • deelnemers aan de Achtste zwemmen 20 banen
 • deelnemers aan de Kwart zwemmen 40 banen
 • Omkleden kan in de kleedhokken / wisselzone.
 • Er wordt gestart vanuit het water (rug tegen de muur).
 • De helm opzetten + vastmaken voordat de fiets wordt gepakt.
 • In de wisselzone wordt niet gefietst!

In verband met een tijdige start per serie geldt een maximale zwemtijd. (‘De Kwart’ – 29 min; ‘De Achtste’ – 19 min). Jouw teller meldt wanneer je deze overschrijdt en moet stoppen. Je vervolgt normaal je wedstrijd.

Voor een goede herkenbaarheid voor publiek en tellers zwemt iedere deelnemer met een gekleurde badmuts. Met vijf kleuren, zwemt iedere zwemmer in de baan met een eigen kleur. Vooraf krijg je een badmuts van jouw teller. De organisatie en Vishandel Tol stellen deze badmutsen ter beschikking.

Fietsonderdeel

De lengte van het fietsparcours bedraagt 12 km; ‘De Achtste’ -en ‘De Kwart’ -triatlon fietsen respectievelijk 2 en 4 ronden. Vanaf het zwembad geven pijlen op de wegen de route aan. Na de finish op het dorpsplein worden de fietsen door de deelnemers op nummer in de fietsenrekken opgehangen. Daarna start het looponderdeel.

Vanaf de wisselzone bij het zwembad wordt gefietst via de Esdoornlaan naar de Dorpsstraat. Bij de kruising met de Dorpsstraat linksaf. Vanaf daar loopt het hoofdparcours (“rechtsom”): via de Vekenweg naar De Gouwe en terug via de Oosterboekelweg naar Lambertschaag. Vanuit Lambertschaag via Noordeinde terug naar de Dorpsstraat van Abbekerk. Deze ronde is 12km. Na respectievelijk 2 en 4 ronden verlaten deelnemers het hoofdparcours en finishen zij op het dorpsplein.

De Jeugd op de sprint-triatlon rijdt gezamenlijk een kortere ronde van 8 kilometer via de Driestedenweg in De Weere. De jeugd rijdt onder begeleiding.

 • In de wisselzone wordt niet gefietst!
 • De helm wordt losgemaakt + afgezet nadat de fiets is opgehangen.
 • Het is verplicht de sticker met startnummer op uw fiets te plakken.
 • Tijdens het fietsen is STAYEREN, ofwel het in waaiervorm rijden, NIET TOEGESTAAN. Onze jury ziet hier op toe!
 • Langs het parcours en op de kruispunten staan controleurs en verkeersregelaars. Blijf echter opletten, aangezien het parcours een openbare weg is.
 • De verkeersveiligheid staat altijd voorop, neem geen onverantwoorde risico’s.

Denk de laatste week voor de start aan een laatste controle van uw fiets (remmen, banden, ketting en ligstuur).

Looponderdeel

Na de fietsronden wordt gewisseld in de wisselzone nabij de finish (plaatsen op nummer).

De start en finish zijn op de het Dorpsplein. De lopers van het trio stellen zich op in het aangegeven wisselvak. De fietser en  loper wisselen hier het enkelbandje. Tijdlimiet voor deelnemers aan de achtste: zij starten uiterlijk 13.50 uur aan het looponderdeel.

Vanaf het Dorpsplein geven pijlen op de wegen de route aan Vanaf de start gaan de lopers via de Populierenlaan over het Zuideinde tot het keerpunt en weer terug. Vervolgens over het fietspad van de Vekenweg tot het keerpunt terug naar de Finish op het Burgemeester P. Kromplein. Op de Vekenweg zijn twee keerpunten: ‘De Achtste’ keert nabij De Weere,  voor ‘De Kwart’ loopt door tot Sijbekarspel. Deelnemers aan de Achtste lopen circa 5,7 km, de Kwart loopt circa 9,7 km

Na het fietsen loopt de jeugd loopt vanaf het dorpsplein een eigen parcours. [nieuw in 2024] Na de start op het dorpsplein via de Populierenlaan rechtsaf over de Dorpsstraat naar het dorpsplein. Deze ronde wordt totaal 3 maal gelopen, met tweemaal een doorkomst en de derde maal een finish op het plein. Met deze 3 ronde krijgen deelnemers meer aanmoediging en blijft het publiek op het plein beter betrokken.
Drie rondes en totaal circa 2 km. (er wordt door de jeugd dus niet meer over de Vekenweg gelopen)

Onderweg staan voldoende verzorgingsposten: één bij ieder keerpunt en bij het begin van het fietspad op de Vekenweg. Langs de Vekenweg wordt heen én terug langs de verzorgingsposten gelopen. Teams kunnen gezamenlijk finishen . De zwemmer en fietser kunnen hiervoor vanaf het kruispunt Vekenweg-Dorpsstraat aansluiten bij hun loper.